Jule Melankoli

Forebyg og beskyt

Når det kommer til hudpleje er min vigtigste strategi at forebygge og beskytte. Det er på mange måder nemmere end at skulle forsøge at reparere. De to vigtigste elementer i min forebyggelses strategi er antioxidanter og solcreme. Jeg bruger solcreme året rundt. Jeg springer over på de mørkeste vinterdage, hvis jeg ikke skal ud i lyset, men ellers er det på med solcreme hver dag.

Jeg bruger også antioxidanter hver dag. Antioxidanter er substanser, der kan hæmme eller beskytte organisk materiale mod iltning (oxidation). Oxidering skader cellerne og medvirker til at huden får rynker og bliver slap (bare tænk på et æble der ligger længe i luft og sol – det bliver rynket pga. oxidering).  Oxidering sker gennem kædereaktioner med hjælp fra frie radikaler. Frie radikaler er kemisk ustabile molekyler, som gerne vil ”stjæle” elektroner fra andre molekyler for at blive stabile. Når molekyler får ”stjålet” en elektron, kan de enten gå til grunde eller selv blive til frie radikaler. Antioxidanter er stoffer som ”stiller sig til rådighed” for de frie radikaler, og derved kan de hjælpe med at beskytte mod oxidering. Der er frie radikaler i bl.a. cigaretrøg og forurenet luft. Solen starter også processer, der danner frie radikaler.

Der findes rigtig mange antioxidanter, og det er et buzzword indenfor hudpleje. Alle de antioxidanter der kommer på markedet er dog ikke lige velundersøgte, så det kan godt betale sig at være en anelse skeptisk. Min yndlingsantioxidant er C-vitamin. Jeg bruger hver dag et serum med L-Ascorbic Acid (L-AA), som er den reneste form af C-vitamin. L-AA skal ikke konverteres til C vitamin og er vandopløseligt. Det optages og bruges derfor nemt at huden. Der findes mange afledte former af C-vitamin (Ascorbyl Glucoside, Ascorbyl Palmitate, Magnesium Ascorbyl Plamitate, Tetrahexyldecyl Ascorbate for at nævne nogle stykker). Hagen ved dem er, at de først skal omdannes til C-vitamin af huden, før de kan bruges, og der er ikke på nuværende tidspunkt overbevisende evidens for, at de virker ligeså effektivt som L-AA. Ulempen ved L-AA kan være, at det er potent og kan irritere huden. Det oxiderer også nemt og skal derfor helst opbevares i mørke flasker og køligt. Bliver din L-AA serum orange er den oxideret og skal smides ud, da den kan gøre mere skade end gavn.

C-vitamin har også andre gavnlige egenskaber for huden udover at virke som antioxidant. Det er blevet vist at C-vitamin øger collagen produktion i huden og er effektivt mod pigmentforandringer. Jeg får også en super flot glød, når jeg bruger C-vitamin, og det synes jeg også er værd at tage med.

Sera med L-AA kan være dyre. Gold standard, og det der er bedst evidens for virker, er CE Ferulic serum fra Skinceuticals som koster 1280 kr her. Er man ikke i humør til den udgift, kan jeg anbefale C 15 Super booster fra Paulas Choice til 395 kr købes her og vil man have noget billigere til at starte med, kan jeg anbefale Vitamin C serum 23% + Ferulic acid fra Garden of Wisdom til ca. 85 kr her. Man får hvad man betaler for og den billigste er ikke ligeså let og lækker i konsistensen som de andre, men er helt fin synes jeg.

Bruger du antioxidanter i din hudpleje til daglig?

 

Kh Ida (jeg er en nørd, men ikke ekspert, dermatolog eller kosmetolog. Jeg deler viden, som jeg har læst mig til, og erfaringer jeg har gjort. Alles hud er forskellig, hvad virker for mig, vil måske ikke virke for dig. Alle spørgsmål, rettelser og kommentarer er velkomne, jeg elsker at lære noget nyt!) Følg eventuelt også med på Instagram på “Theskinsideofme” hvis du er til masser af billeder og meninger om hudpleje og makeup.

1 kommentar

  • lckn

    Er vild med de her beautyindlæg. Rart at læse jeg ikke er den eneste solcremesfanatiker. Min famile griner af mig når jeg tager solcreme på på en regnvejrsdag…

    Har c-vit stående på min indkøbsliste, men frygter lidt for for mange lag. C-vit, serum og så solcreme. Eller er c-vit tynd som vand? Og kan det ‘farve’ huden?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jule Melankoli