Spirituel eller kristen? Jeg har fundet min tro

Når ha’-syge giver dårlig samvittighed

Vi har haft den dejligste ferie på Bali! Vi var overvældede over, hvor smukt der var. Ingen af os havde drømt om at komme til Indonesien før Julie og Dom flyttede dertil. Vi har begge rejst mange steder, og jeg ved ikke hvorfor, men Indonesien har bare ikke stået og blinket på kortet som et ønske-rejsemål. Hvilken fejl! Bali var smukt, børnevenligt, maden var virkelig god, det var nemt at rejse rundt, folk var søde og imødekommende og der var ingen sex-turisme (lyder nok mærkeligt at nævne, men vi har rejst en del i Thailand, og det er én af de ting ingen af os er så vilde med at overvære). Bali er også virkelig billigt og man kan få alt muligt for ingen verdens penge. Vi snakker fx poser med farvede hårklemmer og ‘scrunchies’, slippers, legetøj (der går hurtigt i stykker) lego, smukke sarronger og tæpper, hudpleje, t-shirts, alt hvad hjertet kan begære til tegning og krealeg i høj kvalitet, osv, osv. Jeg elsker at shoppe og få noget nyt med hjem og æblet falder jo ikke langt fra sammen, så vi har alle sammen været ramt af ha’-syge. Jeg er virkelig glad for alt, hvad jeg har købt, og vil nyde det i fulde drag, måske undtagen noget af det plastik “ragelse” børnene har fået. MEN samtidig har jeg dårlig samvittighed og kvalme over al den materialisme og forbrug. På Bali er der skrald mange steder, plastik i lange baner, der ligger i vejkanter og på strande, og man bliver hurtigt mindet om, at verden har et kæmpe miljø og skraldeproblem. Verden kan ikke komme af med alt det skrald og især ikke alt det plastik, der bliver produceret, heller ikke selv om vi genbruger det. Jeg får skyldfølelse over, at jeg er en gris – en gris der er mere optaget af selv at få fine hårspænder end at stoppe mit overforbrug og passe på den verden mine børn skal vokse op i. En gris som køber 3 pakker med 12 hårklemmer, fordi man ikke kunne købe dem enkeltvis, og jeg hellere vil have 36 klemmer end ingen. Velvidende at jeg nok ikke kommer til at bruge dem alle. En gris der tænker på mig selv og lader mig styre af min ha’-syge og lærer mine børn at gøre det samme – for vi ved jo godt at vores børn lærer af det vi gør, og ikke det vi siger…

Lige nu har jeg ikke så meget lyst til december med mere forbrugsfest og ha’-syge. Samtidig føles det nogen gange som et hjul, der triller afsted i fuld fart, og det er svært at stå af. Svært at stoppe op og vælge noget fra. Jeg kommer hurtigt til at føle mig magtesløs og forvirret over, hvad der egentlig gør den store mærkbare forskel. Hvordan kan jeg få syndsforladelse for at være en overforbrugende gris?  Hvad skal jeg stoppe med? Spise kød? Købe plastik? Købe nyt tøj? flyve hele vejen til Bali og forbruge som en tosse, mens jeg er der? 

Hvis ikke det er realistisk at stoppe med det hele? Hvor skal jeg så starte? 

Nu vil jeg gå hjem og læse på den grønne tænketank CONCITOs hjemmeside, og så vil jeg forsøge at samle lidt syndsforladelse sammen i den næste periode… 

/Ida

6 kommentarer

 • Astrid

  Virkelig et godt indlæg med stof til eftertanke. Her på det seneste er jeg begyndt at tænke mere over mit forbrug (læs: tænke, ikke rent faktisk aktivt gøre mere for at formindske det) og det er jo lige netop det, jeg vil så gerne stoppe med at være så stor en forbruger, men shit hvor er det svært at ændre! Jeg har aftalt med min mor – og har planer om at aftale det samme med min far, om ikke at købe julegaver til hinanden. I sidste ende finder jeg på ting til en ønskeliste jeg sagtens kan leve uden, så det ender med at man giver gaver bare for at give gaver, og ikke fordi man reelt står og mangler noget. Desuden er vi så priviligerede at mangler vi noget, er det nemt selv at gå ud og skaffe det man mangler. Julen handler jo om at hygge sig, være sammen med sin familie og spise god mad. Men somehow kommer jeg til at tænke på gaveræs i Magasin og mange penge der forsvinder fra kontoen. Vi er virkelig nogle svin i vesten, der bør droppe gaverne og al overfloden, og sende nogle penge et sted hen hvor raske børn og mad på bordet er det største juleønske. Det blev lidt langt, men godt nok også et emne der kan diskuteres i en evighed!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Hej Astrid,
   Det er jo lige præcis det! Hvad kan mam gøre? Lyder som en god løsning at springe juelgaverne over. Tror faktisk også det ville gøre en forskel hvis man aftalte at købe brugte gaver. Var på Concitos hjemmeside og læse om 3 familier der sparede CO2 og en del af det de gjorde var at slide op og købe genbrug… stof til eftertanke :-). Men ja vi er slemme i vesten på mange måder, men nok også mere bevidste om fx affaldssortering og grøn energi – manglede bare kan man sige 🙂 Sig endelig til hvis du finder på gode måder at handle mere bevidst.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Astrid

   Du har nemlig helt ret i at vi bør købe mere brugt og slide de ting op vi har, før end vi køber nyt (brugt). Min største svaghed helt sikkert tøj – jeg er så ked af at jeg ikke har samme tilgang til min garderobe som f.eks. min mormor. Få tidsløse stykker tøj i god kvalitet, som man sender til skrædder hvis det går i stykker. Alt er så trendbaseret, så når noget ikke er smart længere ryger det videre og så køber jeg nyt.. det er så ærgerligt 🙁 og spild af jordens ressourcer, for synes trods alt dens overlevelse er vigtigere end mine outfits.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Jeg kender det så godt! Men har i de senere år købt mindre tøj men flere (dyre) klassiske lækre ting som jeg har i lang tid, er nok mindre trendfokuseret end jeg har været nu hvor jeg er halvgammel og træt mor 😄 Men tænkte lige idag på det med skrædder fordi lynlåsen til min søns ellers glimrende jakke er røget… tror jeg vil prøve at undersøge hvad det koster at få den fikset 😇.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Astrid

   Jeg arbejder også på at købe nogle bedre og tidsløse stykker tøj til garderoben.. så skal jeg bare blive bedre til ikke at falde i når der er fristelser! min rygrad er som en regnorm.. 😀 håber det kan betale sig for at få den fikset, det er jo også det der er dilemmaet når et stykke tøj går i stykker, ofte er det billigere at købe nyt end at reparere, det bør jo være omvendt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   ej ja det er jo lige det! nogen gange er det billigere at købe nyt… Nu gælder det om at modstå presset til Black Friday 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spirituel eller kristen? Jeg har fundet min tro