Afsted i et år

Farvel til døde hudceller

Vores hud laver hele tiden nye hudceller. De bevæger sig op gennem lagene i huden, til de når det yderste lag, hvor de dør og falder af. Med alderen bliver tempoet hvormed nye hudceller dannes langsommere, hvilket betyder, at der sker en ophobning af døde hudceller, fordi de ikke bliver skubbet lige så hurtigt af, som da vi var børn.  Hos børn tager processen med fornyelse af hudceller ca. 14 dage, mens det hos voksne tager 30-40 dage og efter vi bliver 50 år kan det tage op til 90 dage. Når der opbygger sig et lag af døde hudceller ser huden mat og grå ud, og det øger risikoen for urenheder i huden og gør det sværere for diverse sera og cremer at trænge ned i huden. Så hvis man gerne vil have en hud som ser ’plump’ og strålende ud med masser af glød, er det vigtigt at fjerne de døde hudceller. Det gør man ved at eksfoliere huden. Eksfoliering stimulerer desuden hudcellerne til at fornye sig, det som på engelsk kaldes ”cell turnover” og som er det ”anti-aging” i bund og grund går ud på.

Eksfoliering kan inddeles i to typer: fysisk og kemisk.

Fysisk eksfoliering er fx ’scrubs’ , børster, og al form for gnubben og skrubben på huden. En vaskeklud og håndklæder eksfolierer også, hvis man skrubber huden med dem.

Kemisk eksfoliering er syrer: Der findes Alpha Hydroxy Acids (AHA syrer), Beta Hydroxy Acid (BHA) og Poly Hydroxy Acid (PHA). De har forskellige fordele og virker på lidt forskellig måde.

AHA syrer: er det mest almindelige. Jeg bruger de engelske navne her, da det oftest er dem man vil støde på på indholdsfortegnelse i hudprodukter: Glycolic, Citric, Mandelic, Malic, Tartaric og Lactic acid. Udover at eksfolierer huden og stimulere hudcellerne til at fornye sig stimulerer de også collagen produktion. Collagen er hudens ”stillads” og når vi mangler det, falder huden sammen og laver rynker.

BHA syre: salicylic acid er den eneste BHA syre. Udover at eksfoliere huden er den effektiv til stoppede porer.

PHA syrer: har navne som Gluconolactone, lactobionic and maltobionic. De trænger langsommere ned i huden og irriterer ikke nær så meget. De hjælper med at opretholde hudbarrieren og beskytter mod nedbrydelse af collagen.

Der er forskel på molekule størrelserne på de forskellige AHA og PHA syrer, og generelt er det sådan at jo mindre molekule des hurtigere og dybere trænger de ned i huden og des større er risikoen for irritation. Hvis man har sensitiv hud kan det være en ide at forsøge sig med PHA syrer som har større molekyler og ikke trænger så hurtigt og dybt ned i huden, mens Glykolsyre er mindre molekuler og trænger dybere ned i huden. Hvis man har tør og dehydreret hud kan det være værd at forsøge sig med mælkesyre (lactic acid) da den udover at eksfoliere virker som fugtbinder i huden.

BHA er fedtopløselig, hvilket betyder den kan trænge dybt ned i poren og eksfoliere den. Det gør den god til mere fedtede hudtyper, og folk der har problemer med uren hud. Jeg bruger det som behandling direkte på bumser.

Hvis man vil til at eksfoliere sin hud er det MEGET vigtigt at man går langsomt frem. Eksfoliering er den ting man kan gøre for huden, som giver det hurtigste synlige resultat og man kan få en fantastisk glød! MEN går man for hårdt til den enten med for kraftig syre eller for ofte, kan man risikere at overeksfoliere sin hud og kompromittere sin hudbarriere (midlertidigt). Det resulterer i irriteret hud, hvor fugten lynhurtigt forsvinder fra og det føles bestemt ikke rart.

Så start forsigtigt én enkelt eller to gange om ugen og hold dig til én ting i starten, enten fysisk eller kemisk, så er det nemmere at holde styr på, hvor meget man eksfolierer. Jeg kan bedst lide kemisk eksfoliering, da jeg ikke bryder mig om at skrubbe på min hud.

Hvis man gerne bare vil prøve det af og ikke har lyst til at spendere en formue kan jeg anbefale The Ordinary. De har mange forskellige produkter med AHA og BHA syrer til billige penge.  Så føles det ikke så vildt at kaste sig ud i noget forskelligt. Jeg synes det nemmeste overblik over udvalget af deres produkter fås på deres egen hjemmeside her

Er man til at bruge lidt flere penge kan jeg anbefale kult produktet Glow Tonic fra Pixi, som er en glykolsyre og købes her, eller Daily Brightening Tonic fra January Labs som er en mælkesyre, jeg har været rigtig glad for om vinteren, købes her.

Vil man have Rolls Royce skal man tage ud til Facia Beauty i Charlottenlund og købe Biologique Recherche P50 som findes i flere varianter og er en blanding af forskelige syrer (første billede).

Husk solcreme hver dag, især når du eksfolierer din hud – de nye hudceller der kommer frem er helt forsvarsløse mod solen og du risikerer at gøre mere skade end gavn, hvis du eksfolierer grundigt uden at beskytte din hud.

Eksfolierer du din hud?

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Afsted i et år